Nu există comentarii încă

Anemia Fanconi

Anemia Fanconi

Anemia Fanconi (AF) este una dintre cele mai frecvente cauze de insuficienta a maduvei rosii hematogene, existand aproximativ 2000 de cazuri in literatura. (1) Desi AF este o boala hematologica, aceasta are rasunet sistemic.Copii care dobandesc aceasta boala au un risc crescut de a se naste cu afectiuni congenitale. Anemia Fanconi trebuie diferentiata de sindromul Fanconi, ce este o boala care afecteaza rinichii. (2)

Etiologie & Epidemiologie

Anemia Fanconi este o boala autozomal recesiva X-linkata. Se pare ca AF nu are preferinta pentru rasa. Din punct de vedere al raportului femei : barbati acesta este 1:1,2 sau aproape egal. Aceasta afectiune a fost diagnosticata de la nastere pana la varsta de 49 de ani, cu un varf la varsta de 17 ani. De remarcat ca cei ce se nasc cu boli congenitale sunt diagnosticati mai timpuriu decat cei ce se nasc normal. (1)

Semne & Simptome

De obicei Anemia Fanconi este diagnosticata pana la varsta de 12 ani, dar in cazuri rare este asimptomatica pana la varsta adulta. De obicei pacientii cu AF au statura mai mica decat media, resimt oboseala, astenie sau dobandesc infectii recurente. (3)

Printre primele manifestari se numara epistaxisul (sangerari nazale) sau hematoame (vanatai) ce sunt provocate de traume minime. De obicei la varsta adulta ca prima manifestare poate fi aparitia mielodisplaziei sau a unui carcinom cu celule scuamoase la varste tinere. (3)

Defecte fizice: (3)

  • anomalitati la nivelul sistemului osos
  • probleme renale – lipsa unui rinichi sau prezenta unui rinichi in potcoava
  • pete cafe-au-lait la nivel tegumentar
  • microcefalie
  • greutate scazuta la nastere
  • anomalii congenitale cardiace

Cauzalitatea intre AF si Neoplazie

Pacientii cu AF prezinta un risc mai mare de a dezvolta Leucemie Mieloida Acuta decat persoanele sanatoase. De asemenea ei sunt la risc de a dezvolta si alte forme de cancere (4):

Leucemie Mieloida – afectiune caracterizata de productia exagerata a maduvei de celule albe numite blasti, ce se produce in detrimentul celorlalte celule sanguine. Netratata leucemia poate duce la infectii, sangerari si exitus. (4)

Cancere cu celule scuamoase la nivelul cavitatii orale, esofagului, tractului gastro-intestinal, vulvei sau anusului. Pacientii care au fost tratati prin transplant medular si care s-au vindecat de AF trebuie totusi investigati periodic pentru aceste tipuri de neoplasme. (4)

Diagnostic

AF nu poate fi diagnosticata prin metodele clasice de investigatii, aceasta necesitand investigatii suplimentare. Necesita investigatii si rudele care aparent nu prezinta simptomatologie dar care pot suferi de Anemie Fanconi Oculta. (1)

  • hemoleucograma poate evidentia macrocitoza, trombocitopenie si leucocitoza, parametrii ce preced instalarea insuficientei medulare (1)
  • Chromosome Breakage Test – unii pacienti pot prezenta mozaicism hematopoietic. (1)
  • Flow citometry (1)

Alte teste aditionale

  • Eritropoietina serica poate fi crescuta (1)
  • Ecografie transaabominala pentru screening-ul neoplaziilor (1)
  • Ecografie cardiaca pentru a identifica defectele congenitale cardiace (1)
  • RMN (1)

Tratament

Tratamentul este indicat in cazul pancitopeniilor severe, in care hemoglobina este mai mica de 8g/dL, trombocitele mai mici de 300,00/microL si mai putin de 500 neutrofile/microL. (1)

Transplantul medular este o metoda de tratament cu conditia ca donorul sa fie compatibil si sanatos pentru a putea creste ratele de transplant. Pentru anomaliile scheletice se recomanda consult ortopedic si chirurgical.(1)

Tratamentul suportiv consta in transfuzii sanguine cu masa eritrocitara, fara masa de celule albe. Pentru neutrofilie se recomanda administrarea de factor stimulator al granulocitelor (G-CSF). (1)

Transplantul cu celule stem poate vindeca AF si scade riscul aparitiei mielodisplaziei si leucemiei. Transplantul trebuie sa fie facut de la un donor cu compatibilitate HLA, de obicei o ruda, atingand astfel o rata de supravietuire de peste 80%. De altfel este important ca acesta sa se efectueze intr-un centru specializat pe AF. (1)

La cei ce sunt incompatibili pentru transplant, terapia cu androgeni poate fi o alternativa, terapie la care raspund aproximativ 50-75% dintre pacienti. (1)

Stil de viata & Monitorizare

Pacientii ce prezinta trombocitopenie trebuie sa evite traumatismele datorita riscului crescut de sangerari, pacientii cu neutrofilie trebuie sa isi pastreze o igiena de calitate astfel incat sa previna infectiile. (1)

Este recomandata efectuarea unei hemoleucograme o data la trei luni sau chiar mai des, in functie de necesitate.  (1)

Sunt necesare controale medicale periodice pentru a diagnostica timpuri eventualele neoplasme aparute. (1)

anemiafanconi

Preventie

Consiliere in privinta deciziei de a ramane insarcinata in cadrul femeilor ce au risc de a fi purtatoare ale genelor ce provoaca AF. De asemenea pastrarea celulelor stem de la nastere pentru a putea efectua transplantul este o optiune. (1)

Fanconi Anemia Research Fund

Din 1989 Fanconi Anemia Research Fund a sponsoritzat 183 de teme de cercetare cu privire la AF in peste 54 de laboratoare din lume. Cateva dintre realizari:

  • in 1989 nu se stiau genele implicate in aparitia AF, astazi sunt cunoscute 19
  • rata de succes a transplantului in 1989 era de 0%, astazi in centrele specializate pe AF este de 87%
  • rata de succes a transplantului de la rude-donori de la 35% la aproape 100%

Articol Realizat de Stud. Alexandra Guta

Bibliografie

(1) http://emedicine.medscape.com/article/960401-overview

(2) https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/fanconi

(3) http://fanconi.org/index.php/learn_more/diagnosis

(4)http://fanconi.org/index.php/learn_more/relationship_to_cancer

imagine – http://img.medscapestatic.com/pi/meds/ckb/84/44284tn.jpg

Postează un comentariu