Nu există comentarii încă

Hemoleucograma

Hemoleucograma

Hemoleucograma poate sa indice disfunctionalitati in producerea celulelor sanguine, ciclul de viata si rata distrugerii celulelor de sange, precum si infectii acute sau cronice si alergii.

O hemoleucograma este o investigatie “ de rutina”, adica aflata la indemana tuturor laboratoarelor din ambulator sau  din spitale, si este considerata obligatorie pentru orice fel de patologie, fie ea chirurgicala sau medicala. Aceasta investicatie este importanta pentru a orienta  continuarea investigatiilor  pe o anumita directie. In patologia hematologica ofera informatii chiar asupra diagnosticului.

Hemoleucograma insumeaza valorile anumitori  parametrii sanguine. Modificarile pot sa apara la nivelul unui singur parametru sau la nivelul mai multor parametrii, in functie de aceste modificari putandu-se lua o decizie diagnostica.

 

Hemoleucograma este una dintre analizele cel mai frecvent recomandata de catre medic. Este un test care poate furniza diagnostice pentru numeroase boli.

Rezultatele pot reflecta probleme cu volumul sangelui (deshidratare) sau pierderi de sange.

Hemoleucograma completa este o analiza care masoara urmatoarele cantitati:

  • Numarul de globule rosii din sange – eritrocite (RBC)
  • Cantitatea totala de hemoglobina din sange – hemoglobina (HGB)
  • Procentul de globule rosii – hematocrit  (HCT)
  • Volumul eritrocitar mediu (VEM/MCV)
  • Media globulara a hemoglobinei (MCH)
  • Concentratia medie a hemoglobinei (MCHC/CHEM)
  • Distributia eritrocitara (RDW)
  • Numarul de globule albe din sange – leucocite (WBC)
  • Formula leucocitara ( Neutrofile, Eozinofile, Bazofile, Limfocite, Monocite)
  • Numarul de trombocite (PLT)
  • Volum plachetar mediu ( MPV)

Valorile hemoleucogramei  diferă în funcţie de sexul pacientului, difera de la adulti la copii dar şi de indicatorii după care este făcută analiza.

hemograma1

Interpretarea hemoleucogramei :               

 Eritrocitele ( RBC) :

  •  Numarul crescut de eritrocite poate indica presiune mică de oxigen în sânge, boli de inimă congenitale, fibroză pulmonară, deshidratare, afecţiuni renale, arsuri, policitemia vera.
  • Numarul scazut de eritrocite indica pierderi de sange, anemie, hemoragie, distrugerea maduvei osoase, leucemie, malnutritie.

 Hemoglobina ( HGB)

Hemoglobina oglindeste rezultatele eritrocitelor.  Valoarea scazuta a hemoglobinei indica diferite tipuri de anemii sau  hemoragii.

 Hematocritul ( HCT)

  • Valoarea crescuta a hematocritului indica prezenta deshidratarii, a oxigenarii defectuoase ( fumatori, boli cardiovasculare, altitudine mare), policitemia vera.
  • Valoarea scazuta a hematocritului indica anemii de diferite tipuri, hemoragii, leucemie, malnutritie sau deficite nutritionale, mielom multipulu, artrita reumatoida.

 Volumul mediu eritrocitar ( VEM/MCV) – este un indice util pentru clasificarea anemiilor.

  • VEM normal:anemie normocitara (daca se asociaza cu RDW <15).
  • VEM scazut:anemie microcitara. Majoritatea anemiilor microcitare se datoreaza sintezei deficitare de hemoglobina, adesea asociata cu deficitul de fier sau cu alterarea utilizarii fierului, precum si cu unele conditii ereditare.
  • VEM crescut:anemia macrocitara. Pe baza criteriilor biochimice si morfologice anemiile macrocitare se pot imparti in doua grupuri: anemii megaloblastice si non-megaloblastice.

 

Media globulara a hemoglobinei (MCH)

In majoritatea anemiilor MCH se coreleaza cu VEM ( volumul eritrocitar mediu), astfel anemiile microcitare sunt de obicei hipocrome (uneori hipocromia poate preceda microcitoza), cele normocitare sunt de obicei normocrome, iar conditiile care cresc MCH determina in general, daca nu intotdeauna, VEM crescut, deoarece continutul eritrocitar normal de Hb este ~95% din concentratia de Hb maxim posibila (anemiile macrocitare, anemia regenerativa observata de exemplu in timpul substitutiei cu fier a anemiei feriprive, la nou-nascut).

Concentratia medie a hemoglobinei (MCHC/CHEM) – masoara concentratia medie de Hb dintr-un volum dat de eritrocite (sau raportul dintre masa de Hb si volumul de eritrocite). Putem avea unCHEM scazut in anemiile hipocrome (anemia feripriva, unele talasemii).

Distributia eritrocitara ( RDW) – RDW este util in caracterizarea initiala a anemiilor, in particular a anemiei microcitare, desi alte teste sunt de obicei necesare pentru confirmarea diagnosticului. Astfel RDW este util in diferentierea beta-talasemiei minore necomplicate, in care VEM este scazut, iar RDW normal de anemia feripriva, in care VEM este scazut, iar RDW crescut (cresterea RDW este un semn precoce in deficitul de fier).

RDW crescut: anemia feripriva, anemia megaloblastica, diferite hemoglobinopatii (S, S-C, S-β-talasemia), anemia hemolitica imuna, reticulocitoza marcata, prezenta de fragmente eritrocitare, aglutinare, dimorfism eritrocitar (inclusiv pacientii transfuzati sau cei tratati recent pentru deficiente nutritionale).

RDW normal : anemia din bolile cronice, beta-talasemia heterozigota, anemia hemoragica acuta, anemia aplastica, sferocitoza ereditara, boala cu Hb E, siclemia.

Nu exista o cauza cunoscuta pentru RDW scazut

 

Leucocite ( WBC)

  • Numarul crescut de leucocite indica infectii, inflamatii ( ex. Artrita reumatoida), alergii, leucemie, stress fizic sau emotional.
  • Numarul scazut de leucocite indica distrugerea maduvei osoasse ( infectii, fibroze, tumori), prezenta substantelor citotoxice, boli ale ficatului sau splinei, expunerea la radiatii.

 

Formula leucocitara – ajuta in evaluarea si orientarea  diagnosticulului asupra infectiilor, inflamatiilor, necrozelor tisulare, intoxicatiilor, alergiilor, bolilor mieloproliferative si limfoproliferative acute si cronice, tumorilor maligne, depresiei medulare (iradiere, medicamente citotoxice, imunosupresoare, antitiroidiene etc.)-pentru mai multe detalii vezi articolul “ Leucocite

hemograma2

Numarul de trombocite (PLT)

  • Numarul crescut de trombocite poate indica mobilizararea trombocitelor din pool-ul extravascular: efort fizic, nastere, administrare de epinefrina,  trombocitemia esentiala, policitemia vera, leucemia mieloida cronica, metaplazia mieloida cu mielofibroza, boli infectioase, boli inflamatorii, boli maligne, regenerarea rapida dupa hemoragie/anemie hemolitica, rebound dupa refacerea post-trombocitopenie, asplenia anatomica (splenectomie)/functionala (de exemplu din siclemie), deficitul de fier, postchirurgical.
  • Numarul scazut de trombocite poate aparea datorita unor procese imunologice (procese imunologice date de infectii, sarcina, boli vasculare de colagen, boli limfoproliferative, tumori solide, medicamente), coagulare intravasculara diseminata, purpura trombotica trombocitopenica, sindrom hemolitic uremic, sindromul HELLP din sarcina (hemoliza/eclampsie, cresterea enzimelor hepatice si scaderea trombocitelor), alterarea trombocitelor prin suprafete vasculare anormale (valvulopatii, ateroscleroza extensiva, proteze vasculare, catetere, circulatie extracorporeala etc.), infectii: virusuri (rubeola/oreion neonatal, citomegalovirus), bacterii (septicemie, meningococemie, boala Lyme), Mycoplasmapneumoniae, protozoare (malarie), trombopoieza ineficienta: anemia megaloblastica,purpura trombocitopenica amegakariocitara pura dobandita.

 

Volum plachetar mediu ( MPV) –  indica uniformitatea de marime a populatiei trombocitare. Este util in diagnosticul diferential al trombocitopeniei.

  • MPV crescut: in general VTM variaza invers proportional cu numarul de trombocite, cu volume plachetare mai mari observate la pacientii trombocitopenici la care trombocitele sunt scazute datorita distructiei periferice si unui turn-over plachetar crescut (ca in purpura trombocitopenica idiopatica). De asemenea MPV este crescut in hipertioidism si in bolile mieloproliferative, fiind o caracteristica, dar el mai poate creste si in urma splenectomiei( operatie de indepartare a splinei), in preeclampsia si la fumatorii aterosclerotici.
  • MPV scazut: hipoplazia megakariocitara, anemia aplastica, chimioterapie, de asemenea in trombocitopenia septica. Odata cu ameliorarea tabloului clinic si refacerea dupa chimioterapie, MPV-ul creste inaintea cresterii numarului de trombocite.De asemenea, pacientii cu hipersplenism prezinta un volum al trombocitelor( plachetelor) mai mic. Exista dovezi ca MPV se coreleaza cu tendinta de sangerare la pacientii trombocitopenici: la MPV >6.4 fL scade semnificativ frecventa sangerarilor; astfel MP  ar putea fi util in aprecierea oportunitatii administrarii de transfuzii de trombocite.

hemograma3

Articol realizat de Stud. Zidarescu Alexandra Cristina

 

 

Bibliografie:

  1. http://www.sanatateatv.ro/articole-medicale/analize-medicale/hemoleucograma-completa/
  2. http://www.labtestsonline.ro/tests/cbc.html?tab=3
  3. http://www.analimed.ro/analize-medicale/hematologie/hemoleucograma-completa/
  4. https://www.synevo.ro/hemograma-cu-formula-leucocitara-cu-hb-ht-si-indici/
  5. http://www.helcormed.ro/frontend/index/produs/Hemoleucograma%20completa

 

Surse imagini:

Imaginea 1. – http://www.sfatulmedicului.ro/galerii-foto/analize-hematologice-hematocrit-formula-leucocitara-timp-de-coagulare-an_41

Imaginea 2. – http://www.scrigroup.com/sanatate/FIZIOLOGIA-SANGELUI74527.php

Imaginea 3. –anatomie.romedic.ro

 

Postează un comentariu